Novice

Pričevanje – Klavdija (36 let)

V Spiralo smo prišli pred 8. meseci zaradi 7-mesečnega sina (korigirano 4-mesečnega, nedonošenček). Ob samem rojstvu je imel močno konatalno sepso, sesedeno desno pljučno krilo, stenozo traheje (zožitev sapnika, ki dovaja zrak v pljuča), ni prebavljal mleka, močno obojestransko možgansko krvavitev, posledično hidrocefalus in vstavitev VP shunta (cevka za odtekanje odvečnega likvorja).Vsaka od teh diagnoz je sama po sebi smrtno nevarna. Če pa preživi, je nemogoče, da bi živel normalno življenje. V najboljšem primeru, bi konstantno potreboval kisik.

Ker je njegov oče nekoč že bil v tem procesu (noben drug ni bil uspešen), smo po 7. mesecih bolnic prišli v Spiralo. Na začetku je imel tako močno reakcijo, da sem ga, nevedna kaj to je, peljala v bolnico. Naslednjič sva prišla, ker mu zdravniki absolutno niso mogli pomagat, in sva vztrajala. Ko je imel naslednjo reakcijo (ni mogel dihati, hropel je), sva vztrajala. Bolnica ni več prišla v poštev. V Spiralinih prostorih sva bila celih 5 dni. Hvala Lei in Dušanu. Malček je že po prvem dnevu lažje dihal. V 5. dneh pa je bil že popolnoma zdrav.

Ob tem, da je bil smrtno bolan, je bil v konstantnih bolečinah, tako zaradi bolezni kot tudi posegov, ki jih je prestal. Non stop je stokal, se jokal in bil totalno brez energije in dobrega duha. Tudi jesti ni hotel popolnoma nič. (V bolnici so mu hoteli narediti gastrostomo, da bi ga lahko po cevki hranila). Kakšna sva bila midva kot starša vam je lahko jasno: depresivna, obupana, brez volje… V Spirali so naju vedno znova spodbujali z ostalimi pričevanji.

Danes po 8. mesecih je zgodba bistveno drugačna. Že po prestani dihalni reakciji se je moja vera v energijo bistveno okrepila. Takrat sem vedela, da nas bolnica več ne vidi. Nian je danes vesel otrok, konstantno nasmejan, počasi motorično napreduje (napovedali so nam totalnega invalida), sedi, z zanimanjem opazuje okolico… V glavnem je normalen otrok, ki motorično malo zaostaja za vrstniki. Jaz sem polna vere v energijo in da se bo vse uredilo.

Tudi škilil je zelo močno. Danes je tudi to skoraj do popolnosti izzvenelo. Začel je jesti in čeprav so količine, ki jih poje 4-krat manjše od predpisanih, lepo napreduje in raste. Za vse zdravnike je totalni čudež.

Sploh si ne znam predstavljati, kakšno bi bilo naše življenje brez Spirale. Še enkrat hvala Lei in Dušanu, da kanalizirata tako močno energijo, kot tudi vsem Spiralovcem za vse.