Novice

E – buummm, 12.4. 2015

Zbor udeležencev E-buummma 12. aprila 2015 je bil v prostorih Spirale v Celju. Po pripravi na dan in tretmaju je sledil ogled drugega dela filma » Pod toskanskim soncem«. Vremenska napoved za tisti dan je bila namreč zelo zimska, zato so se organizatorji odločili za malo kasnejši odhod na pot.

Okoli 11. ure so se odpravili proti svojemu cilju: Paškemu Kozjaku. Peljali so se do Vitanja in na trgu parkirali svoje avtomobile. Nato se je začela pot proti najvišjemu vrhu, 1272m visokemu Basališču. S krajšimi postanki so hodili okoli dve uri in pol po deloma s snegom pokriti gozdni poti. Bilo je zelo mrzlo, vetrovno in prav nič spomladansko. Pa vendar vreme ni moglo ohladiti toplih src, ki so veselo stopala po strmi poti. Nihče ni tarnal in se pritoževal nad vremenom, saj Spiralinim E-buummmom vreme enostavno ne more do živega. Udeleženci so naravnani na uživanje v druženju in premagovanju naravnih ovir, kar jim v objemu Energije vedno tudi uspeva.

Pri Lovski koči so imeli postanek za malico in nato nadaljevali svojo pot. Tega dne so se naužili mraza, vetra, videli malo sonca, snega, prvih pomladanskih rožic, strme poti in lepe narave. Ves čas pa so bili kot dobro uigrana, energijsko povezana ekipa, ki je hkrati tudi dobro zmogljiva in dobre volje.

Ob povratku v Vitanje jim je Dušan predstavil muzej, posvečen Hermanu Potočniku in jim povedal nekaj zanimivosti. O našem rojaku lahko na Vikipediji med drugim preberemo tudi tole:

»Herman Potočnik je pomembno zaznamoval področje raketne tehnologije. Pod psevdonimom Noordung je leta 1928 v nemščini izšla knjiga z naslovom Problem vožnje po vesolju, leta 1986 pa smo jo dobili tudi v slovenščini. Konstruktor raketnih izstrelkov v vesolje in direktor NASA centra Wernher von Braun je dejal, da je knjiga prelomnica v svetovni vesoljski raketni tehniki. V knjigi je veliko rešitev, ki omogočajo bivanje človeka v vesolju. Glede na to, da takrat še ni bilo računalnikov niti sončnih celic so njegove rešitve prav genialne.«

Dan, posvečen E-buummmu se je počasi pomikal h koncu. Ko so se vrnili v Spiralo, so dobili dober čaj z medom in se nato v dvorani še sproščali. Zaključili so ga polni energije, pripravljeni na nov delovni teden.