Novice

E-BUUUMMM – BISERI ISTRE 2: ČRNI KAL IN KRAŠKI ROB

V nedeljo 30. novembra 2014 je v Spirali potekal E-bummmm v katerem smo lahko še drugič zapored občudovali istrske bisere. Tokrat smo se po pripravi na dan, ki je vključevala energijsko gibanje, sproščanje in zajtrk, odpravili v slovensko Istro.

Parkirali smo v bližini vasi Črni Kal, v zadnjih letih je poznana predvsem po bližnjem avtocestnem viaduktu, kjer smo se povzpeli na kraški rob nad vasjo. Le nekaj sto metrov nad vasjo so namreč ruševine starega Črnokalskega gradu, ki so ga v 11. stoletju postavili na skalnati pečini nad skalnato steno. Grad je dal sezidati Istrski mejni grof Ulrik I., da bi obvaroval cesto iz Rižanske doline proti notranjosti. Dostop do gradu je bil in je še vedno možen le preko mostu.

Črnokalski grad je bil tudi del obrambnega pasu Beneške republike, ki se je raztezal od Trsta do Kubeda in vključeval  gradove Mocco pri Trstu, Osp, Socerb, Črni Kal, Podpeč in Kubed. Leta 1511 je med Beneško – Avstrijsko vojno po več kot letu dni spopadov grad zasedel grof Krištof Frankopan, ki se je pred tem utaboril s svojo vojsko nad Črnim Kalom.

Po ogledu ruševin gradu smo pot za kratek čas nadaljevali po kraškem robu, nato pa se spustili pod stene. Že ob spustu, kakor tudi po njem, smo lahko občudovali številne rastline, kot tudi kraške pojave – spodmole, podore, udore, škrapljišča in tudi manjše razpoke in podzemne jame s kapniki. Območje je uvrščeno v habitatno pomembna območja Natura 2000, tod pa gnezdita velika uharica (Bubo bubo) in puščavec (Monticola gularis). Pot nas je vodila čez železniško progo Divača-Koper nazaj na Kraški rob, vse do Marčevskega vrha, kjer je postavljen televizijski oddajnik. Ob poti pa so nas pričakale tudi gobe, nabrali smo kar nekaj orjaških dežnikov in sirovk.

Sledil je ogled Gradišča, grička na katerem stoji romarska cerkev Marije Snežne. Gradišče so uporabljali že pred našim štetjem kot utrdbo in svetišče, leta 1663 pa so na njem zgradili cerkvico Marije Snežne. Na zahodnem delu, tik pod vrhom ob nekdaj tlakovani cesti so še sedaj vidni ostanki stavb in obzidij.

Izlet smo zaključili z ogledom vasi Črni Kal in znamenitega zvonika ob cerkvi svetega Valentina, ki je nagnjen proti Ospu, saj se je temelj na zahodni strani pogreznil za dober meter. Težavo so rešili z jekleno vrvjo, s katero so ga pritrdili v tla.

Ob povratku v prostore Spirale smo si pripravili slastno kosilo iz gob, ki smo jih nabrali na Kraškem robu. Orjaške dežnike smo spanirali in spekli, sirovke pa smo dali v juho. Prijeten dan, v katerem smo vseskozi pazili na dobro pozicijo in se smejali, smo zaključili z ogledom filma in slik, ki sta jih posnela naša “fotografa”.

Pripravil: A. Knific