Novice

E – BUUUMMM: ISTRSKI BISERI – 2. DEL, 30. NOVEMBER 2014

PROGRAM: Zbor je v nedeljo 30.novembra 2014 ob  5:15 pred Spiralo v  Ljubljani. Priprava na dan, sproščanje, energijski tretma in zajtrk v lastni režiji v centru na Letališki.

Okrog 8:00 sledi vožnja po AC v smeri primorske, izvoz z avtoceste Kastelec, nato se odpravimo proti Podgorju, po prvem klancu zavijemo desno proti Črnotičam, nato pa desno na prvi širši makadam, ki nas po slabem kilometru pripelje do parkirišča nad plezališčem in začetka markirane poti. Do parkirišča nad Črnim Kalom iz Ljubljane cca 95 km in 1:00 h vožnje.

Sledi raziskovanje Kraškega roba od Črnega Kala do Podpeči.

Vas Črni Kal se nahaja, kjer se apnenčaste stene podgorskega krasa strmo spustijo v hribovit svet istrskega fliša.

Ob skalnem robu nad vasjo so ostanki starega gradu iz 11. stoletja, ki ga je dal sezidati istrski mejni grof Urlik I, da bi tako obvladoval cesto iz Rižanske doline proti notranjosti. Leta 1511 je grad zasedel grof Krištof Frankopan. Po mirovnem sporazumu l.1521 med Beneško republiko in Habsburžani je grad Črni Kal pripadel Socerbskemu gospodstvu in bil priključen deželi Kranjski…

image006

Vas je zanimiva tudi zaradi umetniških arhitekturnih detajlov in Benkove hiše iz leta 1489, ki je najstarejša podeželska hiša v koprski občini. Spodnji Črni Kal nosi ime Katinara. Tu sta tudi gostilna in trgovina.

Na enem od številnih črnokalskih ovinkov regionalne ceste, ki v znanih vijugastih serpentinah vodijo iz celine v Istro, je postavljen spomenik Prekomorskih brigad. S svojo značilno obliko treh premcev bark ponazarja pot mnogih Primorcev in Istranov, ki so se med drugo svetovno vojno borili v teh brigadah.

Za ime Črni Kal lahko trdimo, da izvira iz imena černivec, kar označuje črni hrast-černičevje, vednozelen “toploljuben” mediteranski hrast, ki na beli kraški podlagi s svojo temno-zeleno barvo listja izstopa tudi pozimi. Ugodno podnebje dopušča Črnokalcem gojitev zahtevnih sredozemskih rastlin, kot so fige, oljke, mandljevci in zgodnje zelenjave. Pridelki so obogatili tržnice obalnih mest in Trsta. Odlično črno vino ‘črnikalec’ pa je romalo tudi na Dunaj. Zvonik cerkve Sv.Valentina je rahlo nagnjen in je ‘posebnost’ v cerkvenem stavbarstvu.

image012

Pot iz črnokalskega gradu nadaljujemo naprej po obronkih Kraškega roba. Pred nami se odpirajo številna ostenja, ki so mogočna in zmorejo tudi 120 metrov višine.

image013

Večino poti je nad Kraškim robom.

image015

Našo planinsko pot nadaljujemo proti Marčevskemu vrhu (425m), kjer stoji televizijski pretvornik.

image016

Tudi nadaljevanje poti je večinoma po Kraškem robu. Uživamo v čudovitih travnikih in lepih razgledih.

image018

Čas je za počitek in prigrizek iz nahrbtnika, sprostitev, lenarjenje…

Če nam bo dopuščal čas, bomo stopili še do Gradišča (467), kjer na samotnem vrhu stoji cerkvica Marije Snežne.   Že v ilirskih časih je bil vrh spremenjen v gradišče, od katerega se je do današnjih dni ohranil 2-3m visok, 10m širok in nekaj sto metrov dolg polkrožen obrambni nasip.

Vrnemo se na Kraški rob in na začetku naslednjega razglednega travnika nas čaka razcep, kjer se odločimo iti naprej po robu (naravnost) do jeklenic, ki nas varno spravijo pod rob preko strme stene. V gozdu pod robom se pot skorajda izgubi, uberemo shojeno bližnjico do makadamske poti in dalje z dobro pozicijo uspemo najti slabo vidno stezo, ki nas pripelje nad Podpeč. Tam se ustavimo, od daleč uživamo v pogledu na obrambni stolp, se sprostimo na klopci in po zadostnem počitku se počasi vrnemo do izhodišča.

Po spustu iz Marčevskega hriba in prečenju železnice, se odločimo za zahtevnejšo vendar pestrejšo pot.

image024

Po prečenju železnice nadaljujemo povratek pod vznožjem Kraškega roba vse do plezališča, kjer se dvignemo po nekoliko izpostavljeni poti…

image027

in ob jeklenicah nazaj na rob stene. Po nekaj korakih smo že pri Črnokalskem gradu in kmalu tudi že na izhodiščnem parkirišču.

Vmes se bomo tekom zunanjih aktivnosti tudi kaj sprostili, zapeli, pomasirali, poskakali in seveda uživali v lepotah narave in naši poziciji-dobri energiji!

GLEDE NA VREMENSKE RAZMERE IN DRUGE TRENUTNE DANOSTI, SE LAHKO PROGRAM SPREMINJA IN SPROTNO PRILAGAJA SITUACIJAM !!!!!

POPOLDAN: ogled filma s komentarji v Spirali in zaključek.

Potrebna oblačila, oprema…: glede na jesensko-zimski čas primerna oblačila in dobra obutev, rezervno obleko v avtu, dežnik, če bo vreme tako nakazovalo, voda ali čaj v nahrbtniku, blazinica, oreščki, suho sadje,……za zjutraj zajtrk…

PRIJAVA: takoj s plačilom 48 € (15 točk), najkasneje pa do srede 26.novembra 2014!

ČE STE ZAČUTILI, DA BI BILI DEL PROGRAMA TUDI VI, NIČ NE RAZMIŠLJAJTE IN SE TAKOJ PRIJAVITE !

Vremenska napoved: dolgoročna napoved predvideva jesensko – zimsko vreme, v nedeljo 30.novembra pa zelo ugodno….. in dobro pozicijo  !!!!!