Novice

E – BUUUMMM: ISTRSKI BISERI – 1. DEL, 9. NOVEMBER 2014

V nedeljo, 9. novembra 2014 so se na Letališki ulici v Ljubljani zbrali člani Spirale, ki so se udeležili E- buuummma. Tokratna destinacija je bila Istra.

Zbrali so se ob 5.15. Po pripravi na dan, sproščanju in tretmaju je sledil zajtrk, nato pa so se odpravili proti Istri. Pred mejo s Hrvaško leži vas Sočerga, ki je bila kot Sv. Kvirik pisno prvič omenjena že leta 1208. Kraj je zanimiv v zgodovinskem smislu, saj so v bližini ostanki prazgodovinskega gradišča, na pokopališču pa cerkev sv. Kvirika, krita s kamnitimi škrlami, s temelji iz 11. stoletja in stolpom.

V Sočergi so Spiralovci pustili avtomobile in se peš odpravili na ogled znamenitosti, ki jih ponuja ta lepi del naše dežele.

Blizu Sočerge je narava ustvarila nenavadne kamnite stvaritve: spodmole (pravijo jim tudi “ušesa Istre” ali “istrijanska uha”, saj se tam sliši odmev zvokov iz doline), naravni most, skalne osamelce in osem metrov visoki slap Veli Vir, ki se izliva v smaragdno zelen tolmun. Spodmol je naravna znamenitost, posebna tako v slovenskem kot tudi v evropskem merilu, pod njim pa več kot 40 metrov dolga jama, imenovana pri sv. Kviriku, vendar dostopna le jamarjem plezalcem.

Dan je bil poln dobre energije. Ljudje so bili vedri ter dobrega duha in tudi dežne kaplje jih niso mogle zmotiti. Nabirali so gobe in občudovali naravo.

Zlata ne more pozabiti prečudovitih barv, ki so jih obdajale. Ruj, tako značilen za te kraje, se je kazal v vsej svoji lepoti. Barve so se prelivale v vseh odtenkih rdeče, prav vsak grm je imel svoj odtenek. In ko ruj prekrije ves hrib, je pogled nanj res prečudovit.

Tudi Ahmetu je bilo na tej poti vse zelo všeč. »Če bi sijalo sonce, bi bilo že kar prelepo«, je povedal.

»Spiralini E-buuummmi so nekaj posebnega. To niso navadni izleti v naravo. V enem dnevu, ko smo skupaj, doživimo veliko lepega, se veliko naučimo, predvsem pa teče energija med nami. Tako smo tudi zadnji E-buuummm v Istri preživeli kot energijsko bogat dan. Narava iz prehoda Krasa v Istro nam je ponudila prekrasne poglede na ruj in nenavadne skalne previse, ki nudijo zatočišče golobom posebne zaščitene vrste. Tudi dež nas ni zmotil med vzpenjanjem po skalnatem pobočju. Nabrali smo tudi gobe in si jih potem pripravili. Zvečer pa smo si ogledali film V vrtincu in komentirali sporočilnost le tega.« je dejala Leja.

E-buuummmi se začnejo in končajo v Spiralini dvorani. Začnejo s pričakovanji in končajo s podoživljanjem čudovitih vtisov, ki jih udeleženci vsrkajo preko dneva. Prepleta se druženje, uživanje v naravi, veselje in mir, na koncu pa vsi občutijo hvaležnost do energije in Spirale, ki jim nudi takšne dneve.