Novice

E- Buuummm, 25.12.2013

25. decembra je potekal zadnji E-Buuummm v letu 2013. To je dan, ki je namenjen celodnevnemu druženju tako v dvorani kot v naravi.

Udeleženci iz Celja in Ljubljane so se zbrali ob 5.uri v ljubljanskih prostorih Spirale. Skupaj z ostalimi člani so imeli trening višjega zavedanja in jutro začeli z intenzivno energijo tega pouka. Po naslednjem jutranjem tretmaju so pojedli zajtrk, nato pa so se z avtomobili odpravili proti Lukovici do Gradiškega jezera.

Gradiško jezero je umetno zajezeno jezero v bližini kraja Gradišče v občini Lukovica.

Jezero so zgradili kot mokri zadrževalnik na potoku Drtijščica, ki varuje avtocesto Ljubljana – Maribor pred hudournimi vodami. Okoli jezera je speljana urejena makadamska pot v dolžini 4200 m, ki pa je v prometnem smislu namenjena le za dovoz lastnikom okoliških gozdov. Promet z motornimi vozili je za ostale udeležence prepovedan in zaprt z zapornicami. Tako je cesta idealno sprehajališče. Ob jezeru se vije tudi del Rokovnjaške poti, ki poteka čez vrhove okoliških hribov in je v celoti dolga 60 km. Dostop do jezera je mogoč iz smeri Lukovice ali iz Moravč.

Poleg sprehajalcev na svoj račun lahko pridejo tudi ribiči, saj je na jugozahodnem koncu jezera  drstišče rib. Njegove vodne površine pa so si že prisvojili tudi labodi in race.

Poleg krožne ceste je v okolici jezera še nekaj položnih poti in točk, vrednih ogleda. Posebno zanimivi sta vas Gradišče z markantno cerkvijo sv. Marjete in okoli dve uri hoda oddaljena Limbarska gora. Na vrhu hriba severozahodno od cerkve sv. Marjete so bili najdeni dokazi, da je na tem mestu stalo prazgodovinsko gradišče, po katerem je kraj, ki se razprostira pod cerkvijo, dobil svoje ime. Jugovzhodno od jezera se nahajajo ostanki ruševin gradu Rožek.

Vreme tega dne ni bilo posebno lepo, saj je občasno malo rosilo in so nekateri sprehajalci odpirali dežnike. Kot je za Spiralovce že navada, pa dež ni nikogar motil in so na sprehodu uživali, se veliko pogovarjali in tudi zapeli.

Nadaljevanje programa e-Buuummma je bilo v dvorani. Poleg filma so imeli čas za kosilo. Ogledali so si film »Sedem let v Tibetu» in ga potem skupaj pokomentirali. Vsak ogled filma v Spirali ljudem prinese nov pogled na stvari, na dogajanje v filmu in na paralele v naših  življenjih.

»V tem filmu se me je posebej dotaknilo tole: ko si čisto na tleh, ko res rabiš pomoč, ta pride in ti pomaga. In,  kako nam spuščanje ega, skromnost in sledenje življenju samemu odpira čisto novo kvaliteto našega bivanja..«, je povedal eden izmed udeležencev.

Ljudje v Spirali vedno znova ugotavljajo, kako mojstrica Lea ob gledanju filma in skozi pogovore širi obzorje vsem, ki odprejo srce in ji sledijo. Energija takih dni je izjemno močna in sproža v ljudeh veselje do predajanja energiji in pouku v Spirali.