Novice

ENERGIJSKE POČITNICE – ODDIH ZA VAŠO DUŠO

Ribniško pohorje 16.8. 2012 – 19.8. 2012

ZBOR: četrtek, 16.8. do 6:00 na AC postajališču Tepanje pri Sl.Konjicah.
POVRATEK: nedelja, 19.08. pozno popoldan
NAMEN POČITNIC: treniranje plutja z energijo, regeneracija vitalnosti, odkrivanje in čiščenje blokad, odprava stresa, druženje in uživanje….
BIVANJE: Ribniška koča (1507 m)
VODITELJA: Lea in Dušan Zgonik
PRIJAVA:
do 18.07.2012 z akontacijo 100€

 

PROGRAM  AKTIVNOSTI
1.) ENERGIJSKE AKTIVNOSTI: sproščanje v živo, pogovori, energijsko gibanje, zvočno dihalne vaje, masaža
2.) POSTNATALNE AKTIVNOSTI: nekaj zanimivosti o naravi, ki jo bomo obiskali, družabne igre, petje, spoznavanje zdravilnih zelišč in ostalega rastlinstva, plavanje v Velenjskem jezeru ali Savinji,…
3.) SPREHODI, POHODI:  Mali Črni vrh(1533 m), Črni vrh(1543 m), Jezerski vrh(1537 m) in Ribniško jezero, Lovrenška jezera (1520 m), Rogla (1517 m), Ostruščica (1498 m), Otiše (1416 m), Grmovškov dom (1371 m), Velika Kopa (1542 m), Mala Kopa (1524 m)

Za Energijske počitnice v hribih  smo tokrat izbrali Pohorje, ki je eno izmed najbolj obsežnih območij s posebno, pozitivno energijo. Pogorje je poraščeno pretežno z iglastim gozdom, delno pa zajema številne jase in pašnike. Njegovo osrčje predstavlja planotast svet s številnimi šotnimi barji in jezerci. Pohorje nudi zatočišče številnim živalskim vrstam, tako divjadi kot pticam, najbolj pa je znano po največjem metulju v Evropi! Vse to in še več nudi ravno Ribniško Pohorje. Bivali bomo na mali planoti, tik pod Črnim vrhom (1533 m), to je RIBNIŠKI KOČI! Obljubili so nam, da bodo vsak dan z veseljem pripravili planinski zajtrk in večerjo.

 

PROGRAM KOPE  RIBNIŠKO POHORJE – LOVRENŠKA JEZERA

 

1. DAN: četrtek, 16. avgust

Zbrali se bomo do 6:00 na AC postajališču Tepanje pri Sl.Konjicah. Po krajši pripravi na dan bomo nadaljevali pot do Ribniške koče, kamor naj bi prispeli okrog 8. ure in se namestili v sobe. Ribniška koča je na višini 1507 m. Tukaj bomo prenočili 3 krat in imeli 3 zajtrke in tri večerje (pozna kosila). Za ostalo hrano poskrbite sami. Ne pozabite na vodo ali čaj!

Preko dneva se bomo sprehodili od Malega Črnega vrha(1533 m), Črnega vrha(1543 m) do Jezerskega vrha(1537 m) in Ribniškega jezera.

Preostali čas do večerje bo prost. Po večerji pa se bomo še malo družili potem pa sprostili.

 

2. DAN: petek, 17. avgust

Ob 5. uri zjutraj se bomo sprehodili do Jezerskega vrha, kjer bomo lahko odpeli zvočno dihalne vaje  in izvajali energijsko gibanje. Sledilo bo sproščanje v jedilnici koče. Nato bo zajtrk in odhod ob cca 8:30 proti Lovrenškim jezerom in Rogli, ki bo z večjimi in manjšimi odmori potekal ves dan. Najprej se bomo preko Jezerskega vrha spustili do Ribniškega sedla (preval Šiklarica – cca 1300 m) in po 2,5 urah prispeli čez Črno mlako do znamenitega gozdnega rezervata Lovrenških jezer (1520 m) z razglednim stolpom. Po temeljitem počitku (uživanju v lepotah in pohorski energiji, masaži in drugih sproščajočih aktivnostih) bomo nadaljevali do planinskega doma Pesek na Rogli. Po počitku in sproščujočih aktivnostih se bomo pozno popoldan vrnili. Tokrat preko Rogle (razgledni stolp – 1517 m), Ostruščice (1498 m) in sedla Komisije (1446 m), ter mimo Lovrenških jezer nazaj po isti poti. Med počitki in odmori se bomo masirali in če bo mogoče tudi sproščali. Po vrnitvi bo večerja in sproščanje za lahko noč.

 

3. DAN: sobota,18. avgust

Dan bomo pričeli ob 5. uri s pripravo na dan z vsrkavanjem božanske jutranje energije. Sledil bo zajtrk in po njem se bomo ob cca 8:30 usmerili mimo apartmajske koče Črni vrh ter prečili najvišji vrh Pohorja – Črni vrh (1543 m). Okolica Črnega vrha je bogata z borovničevjem, resjem in planjem, ki spada v območje Natura 2000. Na Črnem vrhu izvira tudi najvišji izvir Pohorja. Na poti boste lahko srečali tudi drobnico.

Nadaljevali bomo preko vrha Otiše (1416 m) v smeri planinske koče – Grmovškov dom (1371 m) na sedlu Pungart in dalje preko Velike Kope (1542 m) do vrha Mala Kopa (1524 m).  Na Kopah daljši postanek, malica iz nahrbtnika, verjamemo v možnost martinčkanja… Med počitki in odmori se bomo masirali in če bo mogoče tudi sproščali. Povratek na Ribniško kočo v popoldanskem času. Prosto do zgodnje večerje. Nato druženje in sproščanje.

 

4. DAN: nedelja, 19. avgust

Po pripravi na dan (Jezerski vrh) bo sledil zajtrk. Nato ob cca 9:00 povratek v dolino. Ustavili se bomo v Velenju, kjer nas čaka drugačno uživanje. Jezera v Šaleški dolino so nastala zaradi izkopavanja premoga. Sprehodili se bomo ob Škalskem in Velenjskem jezeru, vrgli tudi oko na Šoštanjsko (Družmirsko) jezero, po možnostih (vremenskih danostih) jezersko kopanje ali pa v nadaljevanju vožnja do Savinje, kjer se lahko ob še ugodnih temperaturah  kopamo v Letušu, nad sotočjem rek Savinje in Pake.

Pozno popoldan odhod proti domu, proti Celju (Ljubljani)!

 

 

 

ZANIMIVOSTI

 Na kraju, kjer danes stoji Ribniška koča, je v kraljevini Jugoslaviji postavil počitniško vilo mariborski tovarnar g. Josip Hutter. Obe stavbi so borci Pohorskega bataljona 9. oktobra 1942 zažgali. Po vojni so se planinci PD Maribor – Matica odločili, da z udarniškim delom zgradijo novo planinsko postojanko na takratnem pogorišču Hutterjeve vile. Ribniška koča leži blizu najvišjega vrha Pohorja na nadmorski višini 1.530m med Jezerskim vrhom in Malim Črnim vrhom. Za obiske je primerna v letnem in zimskem času. V zimskem času je na Ribniški koči prijetno smučanje na naravnem in kompaktnem snegu. Zaradi severne lege smučišč in razmeroma velike nadmorske višine sezona smučanja traja od novembra pa včasih vse do maja, odvisno od temperatur. Urejene so tudi tekaške proge. Poleti je koča zanimiva za planince, ki hodijo po Slovenski planinski transverzali, Koroški poti ali po Poti vezistov in kurirjev.

 Ribniško jezero ni pravo jezero, ampak visoko šotno barje, ki se je razvilo pred 8.000 leti. V zamočvirjenih kotanjah je nastalo barje za katero je značilno, da se napaja samo z deževnico.

Jezero leži na višini 1490 m.n.m. pod Jezerskim vrhom kjer se v kotanji, obdani s smrekovimi gozdovi, med ruševjem skriva 84 m dolgo, do 40 m široko in 0,6 -1 m globoko jezero.

Jugozahodno in jugovzhodno so v razdalji 20 do 40 m še 3 manjša jezera okroglaste oblike s premerom okoli 10 m. Severno in zahodno od roba Ribniškega jezera je barjansko okno.

Jezero je vključeno v pohorski gozdni rezervat. Vegetacija okoli Ribniškega jezera spada v združbo šotnih mahov in rušja. Na vodni gladini lahko vidimo čudovite lokvanje. Pri jezeru so postavljene klopce, tako da lahko v miru uživamo v pogledu na jezersko gladino in okolico.

Morda nam celo uspe videti »Podvodnega moža JEZERNIKA«, nato se vrnemo proti koči.

Preostali čas do večerje bo prost. Po večerji pa se bomo še malo družili potem pa sprostili.

 Z vrha Velike Kope, ki je le 1 m nižji od najvišjega vrha Pohorja, se nam odpre lep razgled proti Črnemu vrhu, Paškemu Kozjaku, Smrekovškemu pogorju, Uršlji gori ter za njo osrednjim Kamniško Savinjskim Alpam. Vse hoje v eni smeri bo skoraj 3 ure.

Lovrenška jezera so jezerca in barjanska okna na Pohorskem šotišču, v povirju potokov Radolnje, Mislinje in Velke. Jezerca so kotanje s površino nekaj kvadratnih metrov in globine do 1,2 m. Po opustitvi paše jih zarašča rušje, ki prehaja na obeh straneh barja na bolj strmem in odcednem pobočju v smrekov gozd. Jezerc je 11-22, odvisno od obsega in trajnosti stoječe vode. Najvišje jezerce leži na višini 1529 mnm, najnižje pa na višini 1517 mnm.

Priporočila kaj še vzeti s sabo:

Obleka in obutev: vetrovka, trenerka za spanje in za morebitni hladnejši dan, kapa (za zaščito pred morebitnim hladnim jutrom + za zaščito pred soncem), rokavice, rezervna obutev, zelo lahki natikači ali copate za znotraj koče….

Ostalo: brisačka, obliži, vlažilni robčki, voda ali čaj, suho sadje, oreščki, dežnik, pohodne palice, planinsko izkaznico, sončna očala, zaščitno kremo…..

Deponiramo v avtu: za potrebe po vrnitvi v dolino: rezervna oblačila in obutev, kopalke

Opomba: Čez dan bomo lahko kosili ali malicali v planinskih kočah, ki bodo ob naši poti. Glede prigrizkov priporočamo suho sadje, oreščke, čokolado, žitne tablice in vodo ali čaj.

Opis poti

CE (LJ) – RIBNIŠKA KOČA

Zbrali se bomo do 6:00 na AC postajališču Tepanje pri Sl.Konjicah. Po krajši pripravi na dan bomo nadaljevali po avtocesti v smeri Maribora. AC zapustimo na izvozu Maribor-jug, ter prevozimo Maribor po Ljubljanski in Tržaški cesti, zavijemo levo na Cesto proletarskih brigad, nato na zadnjem krožišču desno preko Dravskega mostu do krožišča, kjer zavijemo na Gosposvetsko in Koroško cesto. Vožnjo bomo nadaljevali po Dravski dolini mimo Selnice in Ožbalta do Podvelke, kjer ponovno prečkamo Dravo in se po lokalni cesti usmerimo proti Ribnici na Pohorju in dalje do Ribniške Koče.

Vse skupaj iz Celja 115 km in dobrih 1:45 ur vožnje. Za tiste, ki se bodo pripeljali iz Ljubljane, je dodati še cca 70 km.

RIBNIŠKA KOČA – VELENJE

Vračali se bomo preko Ribnice na Pohorju (Ribniška koča-Ribnica 9 km -15 min), Radelj ob Dravi (Ribnica-Radlje 12 km – 15 min), ter preko Slovenj Gradca do Velenja (Radlje – Velenje 55 km – 1:05 h), kjer nas čaka drugačno uživanje. Jezera v Šaleški dolino so nastala zaradi izkopavanja premoga. Sprehodili se bomo ob Škalskem in Velenjskem jezeru, vrgli tudi oko na Šoštanjsko (Družmirsko) jezero, po možnostih (vremenskih danosti) jezersko kopanje ali pa v nadaljevanju vožnja do Savinje, kjer se lahko ob še ugodnih temperaturah  kopamo v Letušu, nad sotočjem reke Savinje in Pake.

Vožnja Velenje – Paška vas – Letuš, 16 km – cca 20 min.

Popoldan povratek proti Ljubljani in Celju !

INFO:
041 630 888
info@spirala.org