Novice

Pričevanje – Alenka (38 let)

Spiralo obiskujem že leto in pol in imam vse več rezultatov. Eden izmed njih je sprostitev bremena mojega otroštva. Sploh se nisem zavedala, kako me je otroštvo še vedno obremenjevalo in koliko zamer sem imela v sebi do svojega očeta. Mislila sem, da sem to že prerasla, da je to že zgodovina, a sem v Spirali ugotovila, da sem ta čustva le potlačila nekam globoko vase. Zamerila sem mu njegovo obnašanje, ker je name in na moje sestre izvajal nenehne psihične pritiske, ker je bil pač on slabe volje ali pa se je sprl z mamo, ni nam finančno omogočal skorajda osnovnih stvari, pa čeprav je zaslužil dovolj, nenehno smo morale opravljati razna smiselna ali pa nesmiselna opravila, ne glede na naše obveznosti v šoli, zato prostega časa skorajda nismo imele. Kljub temu nam je nenehno dopovedoval, da smo nesposobne, lene,… Vedno, ko je prišel domov, sem dobila kepo v želodcu, hitro sem se skrila, da ne bi videl, da sem doma.

Kljub temu, da je oče pred štirimi leti umrl, je ta moja zamera priplavala na dan. S pomočjo Spirale sem ozavestila, da je bilo njegovo obnašanje posledica njegovega otroštva in da se enostavno ni znal drugače vesti, saj je kot otrok tudi on marsikaj pretrpel. Ni se zavedal in razumel, kako je njegovo obnašanje vplivalo name. Sedaj, ko pomislim nanj, ne čutim več bolečine in grenkobe ter slabosti v želodcu, zato se počutim osvobojena.

Vsem mojim prijateljicam, ki so me v otroštvu poznale, se zdi nemogoče, da sem resnično lahko vse oprostila. Če sem iskrena, se je preden sem se srečala s tem procesom to zdelo tudi meni. To, kar se naučim v Spirali, je res nekaj neverjetnega in zelo mi je žal, da se tega ne naučimo že kot otroci v šoli.