Novice

Energijske počitnice Triglavska jezera avgust 2011 – oddih za vašo dušo

11.08.2011 – 14.08. 2011
ZBOR: četrtek, 11.8. pri Koči pri Savici 6:45 – 7:00
ODHOD: četrtek, 11.8. od Koče pri Savici ob 7:15
POVRATEK: nedelja, 14.08. pozno popoldan

Program aktivnosti

1.) ENERGIJSKE AKTIVNOSTI: sproščanje, pogovori, energijsko gibanje, zvočno dihalne vaje, masaža 
2.) POSTNATALNE AKTIVNOSTI: nekaj zanimivosti o naravi, ki jo bomo obiskali, družabne igre, petje, spoznavanje zdravilnih zelišč in ostalega rastlinstva, plavanje v Bohinjskem jezeru,…
3.) SPREHODI, POHODI: pohod na Komno (1520m), sprehod po Spodnji, vzpon na Mahavšček (V.Bogatin – 2008) ali na Bogatin (1977 m), pohod po dolini Triglavskih jezer(1294m – 1988m), vzpon na Tičarico (po lastnem izboru), pohod do Krnskega jezera (1385m), sprehod ob Bohinjskem jezeru.

BIVANJE: dom na Komni (1520m)

VODITELJA: Lea in Dušan Zgonik

PRIJAVA: 15.07. 2011 z akontacijo 100 €.

Tokrat je  SPIRALA pripravila energijske počitnice v osrčju Triglavskega narodnega parka. Bivali bomo v prijetni planinski koči na Komni, kjer nam bodo z veseljem vsak dan pripravili planinski zajtrk in večerjo. Čez dan pa bomo lahko kosili ali malicali v planinskih kočah, ki bodo ob naši poti. Glede prigrizkov priporočamo suho sadje, oreščke, čokolado, žitne tablice in vodo ali čaj.

1. DAN: četrtek, 11.avgust

Zbrali se bomo zbrali med 6:45 in 7:15 pri Koči pri Savici na 653 metrih n.m., kjer bomo parkirali. Parkirnina je bila nazadnje 3 evre na dan. Od tod se začne pešpot na Komno.  Start ali bomo iz parkirišča pri Savici ob 7:15. Naš vzpon do Komne bo potekal približno 2uri in 45 min. Do koče bomo predvidoma prispeli okrog 10.ure. Med postanki – odmori se bomo zmasirali ali sprostili, da bo pot manj utrujajoča. Glavnino prtljage lahko prepeljemo s tovorno žičnico. Koča na Komni (koča pod Bogatinom) je na višini 1520 m (1515 m). Tukaj bomo prenočili 3 krat in imeli 3 zajtrke in ti večerje. Za ostalo hrano poskrbite sami. Kosilo boste lahko jedli v kočah ob poti. Ne pozabite na vodo ali čaj!

Popoldan se bomo sprehodili po Spodnji Komni (planina Govnjač – 1470 m), in naredili krožno pot. Možnost povzpetja na Mahavšček (V.Bogatin – 2008) ali na Bogatin (1977 m)

Mahavšček ali Veliki Bogatin je 2008 m visoka gora, ki se nahaja na severozahodnem obrobju Spodnjih Bohinjskih gora. Z vrha, na katerem je nekoliko večja vpisna skrinjica, se nam odpre lep razgled, ki seže vse od Jadranskega morja do najvišjih vrhov Julijskih Alp.

Preostali čas do večerje bo prost. Po večerji pa se bomo še malo družili potem pa sprostili.

2. DAN: petek, 12.avgust

Ob 5.uri zjutraj se bomo sprehodili bo mesta, kjer bomo lahko odpeli zvočno dihalne vaje in izvajali energijsko gibanje. V koči bomo našli način, da se bomo sprostili. Sledil bo zajtrk in odhod proti Triglavskim jezerom, ki bo z večjimi in manjšimi odmori potekal celi dan. Najprej se bomo spustili do najnižjega (sedmo) Triglavskega jezera – ČRNO JEZERO (1294 m). Hoje je za debelo uro. Po postanku in uživanju ob prvem jezeru, bomo nadaljevali do Dvojnega jezera (peto in šesto), oziroma do Koče pri Triglavskih jezerih (1685 m). Hoja, s krajšo pavzo pri Črnem jezeru, skupaj med 3 – 3,5 ure. Po kratkem počitku nadaljevanje po dolini Triglavskih jezer do Velikega jezera (Ledvička – četrto jezero – 1830 m, 300 m dolgo in 120 m široko, ter do 15 m globoko) in dalje do Zelenega jezera (tretje – 1998 m), skupaj 2uri. Nato po krajši pavzi povratek po isti poti do Dvojnega jezera oziroma do koče pri Triglavskih jezerih.

Variantno lahko podaljšamo še do drugega Triglavskega jezera (Rjavo jezero – tudi Rjava mlaka – 2006 m), ter dalje mimo Mlake v Laštah (poleti jezero presahne !) do prvega jezera – Jezero pod Vršacem (tudi Jezero v podstenju), ter s počitkom na Zasavski koči (2071 m). Od Zelenega jezera do tu skupaj približno 30 min.

Bolj zmogljivi in pogumni si lahko privoščijo povratek od Zelenega jezera do Koče pri Triglavskih jezerih preko grebenske poti (Zelnarica, Kopica, Tičarica, Štapce, Koča pri Tr.jezerih). Ta pot je primerna le za izkušene planince! Za povratek (Zasavska koča – Koča pri Tr.jezerih) je alternativno.

Med počitki in odmori se bomo masirali in če bo mogoče tudi sproščali. Po vrnitvi bo večerja in sproščanje za lahko noč.

3. DAN: sobota,13.avgust

Dan bomo pričeli bo 5.uri s pripravo z vsrkavanjem božanske jutranje energije. Sledil bo zajtrk in po njem se bomo usmerili preko Bogatinskega sedla (1803) – debela ura, po dobro nadelani »mulatieri« proti Krnskemu jezeru. Tu je kažipot za Krnsko jezero. Od tu gremo lahko tudi na Lanževico. Na vrhu so ruševine vojaških zgradb iz prve svetovne vojne. Pravzaprav nas vsa pot spominja na nesmiselno morijo prve svetovne vojne. Hodili bomo po lepo označeni poti, kajti že takoj ob poti je polno jeklenih osti skritih med travo in ostankov mrež. Na desni strani je viden celo podzemni bunker. Prišli bomo do doline, kjer so ruševine ogromne vojašnice. Manjkajo samo strehe in okna – mogočna in trdna gradnja, ki kljubuje času že skoraj sto let. Naslednje križišče je pred Peski, kjer se gre lahko na Krn, mi bomo nadaljevali na desno proti Krnskemu jezeru. Kmalu bomo v dolini Krnskega jezera, na sedelcu se bomo usmerili na desno k koči pri Krnskih jezerih ali pa na levo, da si ogledamo veliko Krnsko jezero. Vse hoje bo dobri 2,5 uri. Ob jezeru daljši postanek, malica iz nahrbtnika, verjamemo v možnost martinčkanja….., še skok do Koče pri Krnskih jezerih, zgodaj popoldan povratek po isti poti preko Bogatinskega sedla. Prihod na Komno pozno popoldan. Prosto do večerje. Nato druženje in sproščanje.

4. DAN: nedelja, 14.avgust

Po pripravi na dan bo sledil zajtrk. Nato pa povratek v dolino do Koče pri Savici in naših avtov (2 uri). Vožnja do Zlatoroga. Uživanje – sprehod ob jezeru, po možnostih (vremenskih danosti) jezersko kopanje, ali pa obisk Vodnega parka Bohinj s kopanjem !

Popoldan povratek proti Ljubljani in Celju preko Bleda

PRIPOROČILA

anorak, trenerka, kapa, rokavice, rezervna obutev, brisačka, obliži, vlažilni robčki, voda ali čaj, suho sadje, oreščki, dežnik

Informacije

Za vse dodatne informacije pokličite 041 630 888 ali napišite vprašanja na info@spirala.org.